Metoda prin care poți controla mașinăriile cu creierul, fără chirurgie

de: Andrada Bonea
09 02. 2016

Armata americană caută, de ceva timp, modalități prin care să insereze cipuri microscopice în creierele oamenilor, pentru a le facilita comunicarea cu mașinăriile. Se pare totuși că experții DARPA au găsit o metodă care nu implică vreo invazie în cutia craniană.

În cadrul studiului fondat de DARPA, cercetătorii de la Universitatea Melbourne au dezvoltat un dispozitiv care le-ar putea permite să controleze mașinării doar cu ajutorul creierelor. Acestea ar putea include o tehnologie ajutătoare pentru pacienții cu dizabilități fizice sau probleme neurologice. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Biotechnology.

În cadrul studiului, echipa a introdus un obiect foarte mic în cortexul motor al oilor, adică în partea creierului care se activează în cazul mișcărilor voluntare. Arată precum un tub foarte mic, folosit de obicei de chirurgi pentru a îmbunătăți circulația sanguină a pacienților. Acest obiect a fost supranumit stentrod și e, în definitiv, un stent acoperit de electrozi, care ajunge în gâtul pacientului, nu în creier. Interfețele creier-mașinărie care există în momentul de față necesită pătrunderea în cutia craniană, printr-o procedură numită craniotomie. Practic, o parte din craniu trebuie să fie îndepărtată, pentru a avea acces la creier.

Noua metodă, pe lângă faptul că e mult mai simplă, implică și riscuri mult mai mici de inflamare a țesuturilor și e de departe mult mai puțin înfricoșătoare decât invaziva craniotomie. Cei de la DARPA și-au prezentat, acum ceva timp, planurile de a implanta cipuri în creierele soldaților împotriva traumelor. Cipurile vor funcţiona printr-o tehnologie wireless, care poate permite cercetătorilor să şteargă o parte din informaţiile stocate în mintea pacienţilor, în special cele referitoare la evenimentele neplăcute la care aceştia au asistat și poți citi mai multe despre acest subiect aici.